טיפול בנחירות: מה עובד? ואיך לבחור את הטיפול המתאים?
כמעט כ- 50% מהאוכלוסייה סובלת מבעיות נחירה בזמן זה או אחר, אולם כאשר המצב הוא כרוני, וגם בני ובנות הזוג סובלים מקשיי הרדמות ושינה, כדאי מאוד לטפל בבעיה, ויפה שעה אחת קודם, לפני שהמטרד יהפוך לבעיה רפואית של ממש.
אז איך מטפלים בנחירות?
טיפול בנחירות הוא שם כולל למגוון רחב של אמצעים שניתן לנקוט כדי להביא למצב של הפסקת נחירות – החל משינוי באורח החיים, דרך עזרים ותכשירים שונים ועד להתערבות כירורגית.
בדרך כלל ההמלצה היא להתחיל משינוי באורח החיים שיכול לכלול:
- ירידה במשקל –עשויה להפחית את תדירות הנחירות ואף להביא לידי הפסקת נחירות מוחלטת
- הימנעות משתית אלכוהול לפני השינה מאחר והוא הגורם לרפיון של הרקמות
- הימנעות מאכילת ארוחות גדולות לפני השינה, בכדי למנוע מצב בו חומצות הקיבה יוצרות רפלוקס המצר את דרכי הנשימה
- הימנעות מנטילת תרופות הרגעה, תרופות שינה ואנטיהיסטמיניים שהינם בעלי השפעה מרגיעה הגורמת לרפיון הרקמות שעלול להביא לחסימה של דרכי הנשימה.
- מעבר לשינה על הצד במקום על הגב בכדי לנטרל את השפעת הגרביטציה על רקמות הגרון
- הרמת אזור הראש במיטה בכ- 10 ס"מ לפחות לעומת שאר הגוף
טיפול בנחירות – עזרים ותכשירים
במידה ושינוי אורח החיים לבדו אינו מביא לידי מצב של הפסקת נחירות, השלב הבא בטיפול יכול לכלול שימוש בעזרים ותכשירים שונים.
אם הנחירות נגרמות בשל גודש באף בגלל נזלת אלרגית כרונית, הרופא יכול להמליץ על שימוש בתרסיס הכולל סטרואידים, אשר ייבש את האף ויפתח את דרכי הנשימה.
שיטת טיפול בנחירות נוספת נעשית על ידי לחץ אוויר חיובי מתמיד CPAP והיא מתבצעת באמצעות מסיכה אותה חובשים על האף ו/או הפה במהלך השינה. המסכה מחוברת למכונה המזרימה באופן מתמיד אויר לנחיריים, ולחץ האויר הנכנס מסייע לשמור על דרכי האויר פתוחות ומונע את ההתנגדות היוצרת את רעש הנחירה.
עוד אביזרים בהם משתמשים לצורך הפסקת נחירות הם רצועות אף מרחיבות אותן מרכיבים על האף לפני השינה, וכן מדבקות שאותן מדביקים על הנחיריים מבחוץ. כדי לבדוק האם התכשירים האלו עשויים להועיל לכם עמדו מול המראה, סגרו את הפה ושאפו אויר. אם הנחיריים שלכם קורסים פנימה, סימן שדרכי הנשימה שבאף שלכם הינן צרות מהרגיל ויש סיכוי שהתכשירים האלו יפתרו עבורכם את בעיית הנחירות.
במקרים בהם הנחירות מלוות בדום נשימה בשינה הרופא עשוי להמליץ על שימוש בהתקנים מכניים שונים המוכנסים לחלל הפה והמרחיבים את דרכי הנשימה העליונות על ידי דחיפה של הלסת ו/ו/או הלשון ו/או הרמת החך.
טיפול בנחירות באמצעות התערבות כירורגית – ניתוח
כאשר אמצעים פחות פולשניים אינם מצליחים לסייע, וכן במקרים בהם אין ספק שמדובר בבעיה אנטומית, כמו מעברים צרים או מחיצה עקומה באף, טיפול כירורגי, הנעשה בניתוח, יכול להביא לפתרון מלא ויעיל של הפסקת נחירות, כאשר חשוב להתאים את סוג הניתוח, לנתוני המטופל ולגורמי הבעיה.
איך מאבחנים מה גורם לנחירות ומהו הטיפול המתאים לבעיה?
על מנת לאבחן את הגורם לנחירות יש לפנות לרופא שהינו מומחה אף אוזן גרון שיתשאל את המטופל לגבי הסימפטומים וההיסטוריה הרפואית שלו ויערוך לו בדיקה פיזית. יתכן והרופא ירצה לערוך גם בדיקת דימות כמו צילום רנטגן CT או MRI שייתנו תמונה של מבנה דרכי הנשימה ויסייעו באבחנה ובהמלצה על דרך הטיפול. כמו כן במקרים מסוימים הרופא יכול לבקש מהמטופל לעשות גם בדיקת שינה, בביתו או במעבדת שינה.