המטרה העיקרית של ניתוח סינוסים היא לטפל בדלקת סינוסים כרונית והסרת פוליפים מהאף ומהסינוסים. רוב דלקות הסינוסים עוברות מעצמן או בסיוע של תרופות מדף, טיפות אף או אנטיביוטיקה, אך לעתים קרובות אין ברירה ויש צורך בניתוח.
מה הם סינוסים?
סינוסים זו מערכת מערות המחוברות ביניהן לחלל האף. החללים הגדולים ביותר מגיעים לרוחב של יותר משני סנטימטר (אינץ'), אחרים הרבה יותר קטנים.
מאחורי עצמות הלחיים נמצאים הסינוסים המקסילריים (הגדולים ביותר). בחלק התחתון המרכזי של המצח נמצאים סינוסים פרונטליים וסינוסים קטנים נוספים קיימים בין העיניים (אתמואידליים) ומאחורי האף (ספנואידליים).
מערות הסינוסים מרופדות ברירית. אופן כללי, כשמדובר במצב בריאותי תקין, הסינוסים מלאים באוויר.
בזמן הצטננות או על רקע ויראלי (שפעת), רירית מתנפחת והפתחים של הסינוסים נסתמים. זה גורם לחוסר אוורור של הסינוסים, הצטברות ריר וזיהום משני. המצב של הסינוסים מתבטא קלינית בגודש באף, נזלת מוגלתית, כאבי ראש ופנים. אם הדלקת לא מטופלת, היא עלולה לגרום לסיבוכים תוך גולגולתיים ובארובות עיניים. ברוב הגדול של המקרים עוזר טיפול תרופתי. אם הטיפול התרופתי לא עוזר, המצב הופך להיות כרוני ואדם זקוק לטיפול פולשני – כירורגי.
במקרים של אלרגיה באף המלווה בפוליפים, נוצר אותו מצב שגם דורש התערבות כירורגית.
לפני ההחלטה על סוג הניתוח חשוב מאד להתייעץ עם רופא מומחה בעל ניסיון בניתוחים אלה. ישנם מספר סוגי ניתוח.
ניתוח אנדוסקופי FESS
הניתוח מתבצע ללא חתכים, תוך שימוש במצלמת וידאו זעירה ומכשירים כירורגיים מיוחדים.
מדובר בשיטה ניתוחית מאד פופולרית. הרופא המנתח מכניס לתוך אף המנותח כלים ניתוחיים דקים וגמישים מאד (אנדוסקופים), על אחד מהכלים יש מצלמת וידאו זעירה שמראה לרופא המנתח בדיוק את אזור הניתוח, מקומות בו סינוסים חסומים וכך להנחות את הכלים האחרים להסיר בעדינות את הפוליפים, את רקמת הצלקת וממצאים בעייתיים אחרים. בשיטת ניתוח אנדוסקופי אין צורך בביצוע חתכים בעור, הניתוח מתבצע דרך חלל האף, כך שההחלמה הרבה יותר קלה ומהירה. (להעביר את זה למעלה)
בדרך כלל מבצעים ניתוח אנדוסקופי עם הרדמה מקומית או כללית. ניתן להשתחרר הביתה מיד בסיום הניתוח.
תקופת ההחלמה
רופאים רבים בוחרים בסיום הניתוח להכניס לתוך חלל האף טמפונים ובד גזה כדי לספוג דם ונוזלים אחרים מיד אחרי ניתוח ולהסיר אותם במפגש ביקורת אחרי מספר ימים. הסרת הטמפונים והבד זו חוויה מאד לא נעימה ואף מכאיבה. לפי שיטת הניתוח שפיתח פרופ' ויימן, הוא משתמש במקום הטמפונים בדבק ביולוגי המאפשר לדלג על השלב הזה, מקצר את תקופת ההחלמה, מקל מאד על המטופל ונותן למטופל אפשרות לנשום דרך האף מיד אחרי הניתוח.
בלון סינופלסטי (BSP)
שיטה לא פולשנית להרחבת הפתח הטבעי של הסינוסים בעזרת הבלון, המוחדר לתוך חלל האף. במקרים מסוימים מתבצע של סינוס מוקסילרי בלבד. מדובר בשיטה הדומה לזו בה מנתחי לב פותחים עורקים סתומים, היא בטוחה ויעילה עבור הסובלים מסינוסיטיס כרוני ולא מגיבים טוב לתרופות. להבדיל מניתוח סינוסים רגיל, במקרה של BSP אין צורך בהסרה של עצם או רקמה מהאף.